Μουσακάς (Moussaka)


 Moussaka
(Μουσακάς)
Υλικά:
·         6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
·         4 μεγάλες πατάτες
·         2  ξερά κρεμμύδια
·         2 χλωρά κρεμμύδια
·         1 κιλό κιμά
·         4 – 5 ντομάτες
·         ½ νεροπότηρο κρασί
·         6 κουτ. της σούπας αλέυρι
·         1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
·         2 αυγά
·         ½ κιλό τυρί τριμμένο (που λιώνει)
·         1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
·         60γρ. βούτυρο φρέσκο
·         ελαιόλαδο
·         κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι
·         μοσχοκάρυδο
·         αλάτι, πιπέρι
Ετοιμασία των λαχανικών
Κόβουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε φέτες 0,5 εκ. και τα τηγανίζουμε σε φρέσκο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το extra λάδι.
Ετοιμασία του κιμά
Ψιλοκόβουμε τα ξερά και τα χλωρά κρεμμύδια . Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα σοτάρουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και με την βοήθεια ενός πιρουνιού τον σπάμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το κρασί και αφού εξατμιστεί, βάζουμε την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το πιπέρι και το αλάτι. Στην συνέχεια βάζουμε τις ξυμένες ντομάτες και το αφήνουμε να ψηθεί, ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να φύγουν τα πολλά υγρά. Ο κιμάς θέλει να είναι σχετικά στεγνός.
Ετοιμασία  τον μουσακά:
Ρίχνουμε λίγο από το τυρί που λιώνει στο ταψί. Στην συνέχεια στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε λίγο τυρί και τον κιμά, ξανά τυρί και λίγη φρυγανιά τριμμένη, πατάτες και μελιτζάνες. Πιέστε με τα χέρια σας απαλά να φύγει ο αέρας και να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε το στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα.
Ετοιμασία της μπεσαμέλ
Βάζω το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και το καρβουνιάζω. Το αφαιρούμε σε ένα πιάτο και στη ιδία  κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Πριν βράσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην σβολιάσει μέχρι να γίνει ομοιογενής η κρέμα, μέχρι να δέσει.  Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας (για να μην ψηθούν τα αυγά). Στην συνέχεια το μείγμα από το πιάτο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Αφού δέσει ρίχνουμε λίγο από τα τυριά να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Απλώστε την κρέμα στο μουσακά. Πασπαλίστε με την γραβιέρα για να κάνετε μια τραγανή κρούστα στον μουσακά σας.
Ψήσιμο:
180ο C για 45 λεπτά περίπου. (ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ).


0 σχόλια:

Post a Comment



 

Recipes memories Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha