Πίτσα (προέλευση)


  Η πίτσα έχει ιταλική προέλευση και μαζί με τα μακαρόνια θεωρείται ιταλικό φαγητό, αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Οι πρώτες πίτσες φτιάχτηκαν στην Νάπολι, από σκόρδο, λαρδί, αλάτι και αντζούγιες. Το συστατικό που μεταμόρφωσε κυριολεκτικά τη πίτσα ήταν η ντομάτα, και οι Ναπολιτάνοι αγκάλιασαν πρώτοι αυτό το νέο λαχανικό, το οποίο καλλιεργούσαν με επιτυχία χρησιμοποιώντας σπόρους από το Νέο Κόσμο.
  Ως τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν ανοίξει στη Νάπολη οι πρώτες πιτσαρίες, ενώ πλανόδιοι πωλούσαν στους δρόμους πίτσες με το κομμάτι. Η εμφάνιση της πίτσας σήμανε για τους Ναπολιτάνους τη γέννηση ενός νέου τρόπου ζωής, αφού οι πίτσες τους άρχισαν να αποκτούν ευρύτερη φήμη, και δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες που εξορμούσαν στις φτωχογειτονιές της πόλης για να δοκιμάσουν το νέο φαγητό.
  Το 1889 ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α΄ με την βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκαν την Νάπολι. Η βασίλισσα ήταν περίεργη για την πίτσα που δεν είχε φάει ποτέ αλλά είχε ακούσει για αυτή, έτσι κάλεσε στο παλάτι τον πιο διάσημο παρασκευαστή πίτσας στην Νάπολι. Ο πτσαδόρος της εποχής, ονόματι Ραφαέλε Εσποζίτο, ετοίμασε μερικές πίτσες ανάμεσα στις οποίες μία με μοτσαρέλλα, ντομάτα και βασιλικό δηλαδή τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Αυτή η πίτσα ενθουσίασε ιδιαίτερα την βασίλισσα Μαργαρίτα και έτσι ο πιτσαδόρος, της έδωσε το όνομα μαργαρίτα προς τιμήν της βασίλισσας.
  Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη, πληθώρα υλικών επάνω και σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.

Για να δείτε τη συνταγή … πιέστε εδώ


0 σχόλια:

Post a Comment



 

Recipes memories Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha